Misteri Iman (Mystery of Faith)

Apakah yang dimaksudkan dengan Misteri Kepercayaan (Iman) atau dalam bahasa Inggeris Mystery of Faith seperti yang terkandung dalam Misa Kudus? Tahukah anda maksudnya?

Jika dirujuk kepada Buku Misa, maka terpapar dengan jelas Misteri Kepercayaan iaitu

Kristus telah mati,
Kristus telah bangkit,
Kristus akan kembali.

Tiga baris ‘doa’ ini diucapkan oleh umat (atau dinyanyikan) selepas Konsekrasi Roti dan Anggur menjadi Tubuh dan Darah Kristus. Pernahkah ada sesiapa yang menerangkan maksudnya kepada kita selaku umat Katolik?

Sebelum Misa Novus Ordo diperkenalkan, umat Katolik dengan pasti mengetahui bahawa Misteri Kepercayaan yang dimaksudkan ialah Transubstantiation. Tetapi Misteri Kepercayaan dalam Misa Novus Ordo bukan sahaja tidak lagi merujuk kepada kejadian Transubstantiation tetapi seolah-olah ‘menolak’ doktrin itu! Setakat ini, saya masih belum menjumpai perkataan ‘transubstantiation’ dalam buku Cathecism of the Catholic Church (CCC).

Kenapakah Yesus, selepas Roti dan Anggur dikonsekrasikan, yang telah ADA secara fizikal dan rohani di depan para umat, tidak pula diperakui kehadiran-Nya? Bukankah umat berkata (atau bernyanyi): “Kristus akan kembali” dan bukannya berkata: “Yesus ada bersama-sama dengan kita sekarang.” Apabila seorang umat Protestan yang sedang turut serta dalam Misa Novus Ordo mendengar frasa “Kristus akan kembali” selepas Konsekrasi, tentunya memahami maksudnya iaitu: Roti dan Anggur hanyalah bersifat simbolik sahaja!

Tentu tidak menghairankan apabila semakin ramai umat Katolik (terutamanya generasi muda) yang tidak lagi percaya kepada kejadian Tubuh dan Darah Kristus yang benar sebaliknya menganggapnya sebagai simbolik sahaja.

Advertisements  Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

  Google+ photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

  Twitter picture

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: