Apakah Freemasonry?

Kerapkali apabila kita membaca artikel tentang Freemasonry dari sudut kaca mata Gereja, mereka yang terlibat dengannya akan menerima padah diekskomunikasikan (excommunicate) dan tidak dibenarkan menyambut Komuni Kudus.

Masonic (atau Freemasonry) sebenarnya merupakan satu ‘kongsi gelap’ atau secret society dan disenarai hitam dalam Kod Undang-undang Kanon (Code of Canon Law) 1917 yang menyatakan secara eksplisit bahawa mereka yang terlibat dengan Freemasonry akan menerima padah diekskomunikasikan secara automatik. Tetapi dalam Kod Undang-undang Kanon 1983, Freemasonry tidak disenaraikan secara jelas sebagai satu badan yang dikutuk oleh Gereja.

Nota: Penulis tidak pasti kenapa perkara ini boleh berlaku. Ada teori yang menyatakan bahawa Gereja sekarang dianggotai oleh mereka yang juga menganggotai Freemasonry sebagai ahli yang aktif. Tujuan utama ahli-ahli Freemason ini (para paderi dan uskup) adalah untuk memastikan kejatuhan Gereja Roman Katolik.

Akibat daripada kekaburan ini, maka ada sesetengah umat Katolik (termasuk para Freemason) yang mempersoalkan larangan oleh Gereja terhadap mereka yang terlibat dengan Freemasonry, terutama sekali apabila Gereja dikatakan telah ‘dibebaskan’ oleh Konsili Vatican II. Ada laporan yang mengatakan bahawa terdapat umat Katolik yang menganggotai Freemasonry berdasarkan interpretasi peribadi mereka terhadap Undang-undang Kanon dan menjustifikasikan tindakan mereka berdasarkan kepada kepercayaan bahawa Freemasonry tidak terlibat dalam usaha untuk merosakkan Gereja Roman Katolik.

Berdasarkan kepada kekusutan ini, maka Gereja menyatakan pendiriannya sekali lagi dengan tegas tentang Freemasonry seperti yang tercatat dalam dokumen Quaesitum est (1983) yang ditulis oleh Congregation for the Doctrine of the Faith dan diluluskan oleh Paus Yohanes Paulus II.

“The faithful, who enroll in Masonic associations are in a state of grave sin and may not receive Holy Communion ….” (Terjemahan: Umat yang menganggotai persekutuan dengan Masonic berada dalam dosa berat dan tidak dibenarkan menyambut atau menerima Komuni Kudus)

Sebab-sebab kenapa Gereja mengajar bahawa ‘doktrin’ Freemasonry adalah bertentangan dengan doktrin Katolik adalah seperti berikut:

 • Keanggotaan Freemasonry terbuka kepada semua orang tanpa mengira kepercayaan agama mereka dan ini merendah-rendahkan dogma Katolik.
 • Freemasonry dikatakan mengajar bahawa kepercayaan agama hanya dimungkinkan daripada hasil usaha akal manusia semata-mata dan berdasarkan kepada pengamatan mata manusia. Hanya daripada pemikiran dan pengamatan manusia, kewujudan Tuhan dapat dibuktikan. Freemasonry menolak kejadian luar semulajadi (supernatural) (seperti ramalan dan mukjizat), wahyu suci, kitab suci dan juga agama-agama yang mengajar tentang hal-hal supernatural, ramalan, mukjizat, wahyu suci dan adanya kitab suci.
 • Beberapa kumpulan kecil Masonic radikal seperti carbonari (Itali) mempromosikan perpisahan Gereja daripada Kerajaan.
 • Freemasonry bergerak atau beroperasi secara rahsia atau kongsi gelap, melahirkan keraguan atau ketidakpercayaan.
 • Sumber daripada Catholic Encyclopedia (1913) melaporkan bahawa upacara inisiasi Scottish Rite dalam Freemasonry didapati bersifat anti-Katolik.

Oleh yang demikian, semua umat Katolik diingatkan supaya menjauhkan diri daripada Freemasonry dan sekutu-sekutunya.

Deo gratias.

Advertisements

 1. gusdur

  Good..good..good..

  Mari bersama-sama kita – Yahudi, Nasrani dan Islam – melawan semua gerakan underground semacam Freemasonry, Illuminati, Bilderberger, Komite 300, Round Table, Neo-Con dan International Zionis yang akan menguasai dunia ini ke dalam tangannya. Mereka semua adalah jelmaan dari Luciferianisme yang akan mempersembahkan dunia ke dalam kegelapan.

  Hati-hati dengan hasutan kelompok secret-societies ini dengan slogan-slogan War on Terror, Globalisasi, Feminisme, Pasar Bebas, Tata Dunia Baru dan semacamnya.
Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: