777

Sebagai umat Katolik, adakah kita juga ‘mempercayai’ kehebatan nombor 777 atau 7 Julai 2007? Apakah ajaran Katolik membenarkan kepercayaan sedemikian menjadi amalan hidup seorang Katolik? Jawapannya jelas bahawa umat Katolik yang mempercayai ketahyulan 777 melakukan dosa kerana ia amat bertentangan dengan Hukum Tuhan. Doktrin palsu seperti ‘numerology’ dan ‘astrology’ haruslah dijauhi kerana ia merosakkan iman seseorang.

Lihat sahaja beberapa pasangan yang hendak berkahwin memilih nombor 777 atau tarikh 7.7.07 sebagai tarikh untuk berkahwin kerana mempercayai ia membawa tuah. Anda boleh membacanya dari laman web Utusan.

Advertisements

  1. saja2 jer tu….sy rasa dia bukan nk mempercayai tp sekadar menjadikannya menarik….tiada kaitan dgn numerology@astrology…..sebg umat katolik mmg kita xbole percaya dgn bnda2 mcm tu….tp klu sekadar menjadikan tarikh tu istimewa n senang diingat….jgn la sensitif sgt…yg penting iman kita terjaga

  2. Jika kita sudah sedar akan bahaya bermain dengan ‘nombor’ ajaib, maka eloklah menjauhkan diri daripada amalan yang tidak bersifat katolik. Kata orang: Jangan bermain api.
Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: