Bonda Maria, Ibu Yesus

Kenapakah umat Katolik sering ‘berdoa’ kepada Bonda Maria, Ibu Yesus? Tidak menghairankan jika umat Katolik sendiri tidak memahami ajaran ini!

Pernahkan anda berkata: “Doakanlah saya”? Kenapakah (dalam kelemahan jiwa anda) anda mohon agar sahabat anda mendoakan anda? Bukankah permintaan anda itu juga merupakan satu DOA kepada Allah Tritunggal Mahakudus TETAPI melalui perantaraan sahabat anda? Dengan kata lain, pernahkan anda sendiri mendoakan seseorang bagi pihaknya kepada Tuhan? Bukankah kita sering mengemukakan doa kepada Tuhan agar Tuhan juga memberkati ahli keluarga kita sendiri? Kenapakah anda menjadi PERANTARAAN antara Tuhan dengan ahli keluarga anda yang perlu didoakan?

Di manakah Bonda Maria, ibu Yesus sekarang? Jika menurut doktrin Protestan, seseorang Kristian yang meninggal akan ditempatkan sama ada di Surga atau di Neraka (memandangkan Protestan tidak mempercayai doktrin Purgatori). Tentunya di Surga, bukan? Tentunya tidak masuk akal jika Bonda Maria, umat Kristian yang pertama, tidak layak memperolehi ganjaran setelah mengandungkan Yesus dan membesarkannya sehingga dewasa, dan meratapi kesengsaraan-Nya sehingga di kayu salib!

Jika Bonda Maria sudah berada di Surga, tidakkah diperbolehkan manusia yang masih hidup di dunia ini memohon restunya agar memanjangkan doa kita kepada Allah Tritunggal seperti mana kita mendoakan orang lain atau kita sendiri minta didoakan?  Doa siapakah yang lebih ‘berkesan’: doa Bonda Maria (seorang sangti) atau seorang manusia biasa (yang berdosa)? Kerajaan Surga jelas terdiri daripada umat Kristian di bumi ini, juga mereka yang masih berada di Purgatori dan juga para sangti di Surga. Kita tidak bersendirian tetapi sentiasa dibantu bukan sahaja oleh Malaikat Pelindung (Guardian Angel) tetapi juga oleh sangti patron kita dan para sangti lain di Purgatori dan Surga.

Salam Maria (Bahasa Indonesia) 
Salam Maria, penuh rahmat,
Tuhan sertamu;
terpujilah engkau di antara wanita,
dan terpujilah buah tubuhmu, Yesus.
Santa Maria, bunda Allah,
doakanlah kami yang berdosa ini
sekarang dan waktu kami mati
Amin.
 
(Nota: Doa yang digarisi merupakan ungkapan yang diambil daripada Alkitab) 
 
Ave Maria (Bahasa Latin) 
Ave Maria, gratia plena,
Dominus tecum,
benedicta tu in mulieribus,
et benedictus fructus ventris tui, Jesus.
Sancta Maria, Mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae.
Amen
 
Deo gratias. 
Advertisements

 1. san

  Daging Yesus diambil daripada Bonda Maria dan bukan daripada Yusuf.

 2. thomas

  terima kasih

 3. Sahabat

  Bonda Maria walaupun manusia biasa tetapi ia adalah yang teristimewa dan Allah sendiri yang memilihnya menjadi bonda Yesus. Ia diindungi dari dosa, ia sungguh manusia yang paling suci. Dia paling dekat dengan Yesus Puteranya jadi apa salahnya kita mendekati Allah iaitu Yesus dengan bersahabat dengan bonda Maria….

  • jude

   sebenarnya setiap manusia mempunyai dosa sejak dari kecil lagi ini disebabkan dosa yg dilakukan oleh adam. sebelum maria dipilih , ia telah disucikan dari segala dosa..dan menjadi seorang yg sangat suci tanpa dosa asal…mengapa kita harus bersahabat dengan bonda maria, kerana yesus amat menyayangi ibunya.. seperti manusia biasa.. tiada anak yang sanggup menolak permintaan ibunya…

 4. slaps

  Bukankah Bunda maria hanya manusia biasa..jikalau bunda maria berada di dalam syurga sepertimana yang anda nyatakan..mengapa tidak kita berdoa kepada rasul-rasul Yesus itu sendiri?Sayangnya umat katolik telalu banyak mencampurkan tradisi dengan keagamaan..bukankah Yesus sendiri pernah menegur kita tentang tradisi manusia dan agama??

  • jude

   memang benar bonda maria merupakan seorang manusia biasa.. begitu jugak dengan para rasul yesus yang lain.. sebenarnya kita boleh memanjatkan doa kepada para rasul yng lain. tetapi doa salam maria merupakan doa yang paling kuat… sebab tanpa bonda maria mana mungkin kita punya penyelamat dunia yang telah menebus dosa manusia iaitu yesus..

   • Balasius Douni

    Manusia sering kali melupai akan tanggungjawab untuk berdoa apalagi untuk mendoakan sesama manusia. Namun, berbahagialah manusia yang sudah sebati dengan tanggungjawab ini dalam kehidupan setiap hari.

  • Balasius Douni

   Tradisi berada di dalam manusia dan manusia berada di dalam tradisi. Tradisi ini amat luas, namun boleh dilihat dari sudut-sudut yang khusus seperti memuliakan Hari Minggu untuk memuliakan Tuhan, berdoa setiap hari, saling mendoakan sesam manusia dan sebagainya. Maknanya, terpulang kepada kebijaksanaan kita untuk mengintegrasikan Bonda Maria dan Yesus dalam tardisi kita.

   Repons:
   Tradisi Suci merujuk kepada ajaran Gereja yang diperturunkan secara lisan sejak zaman Tuhan Yesus dan para Rasul dari satu generasi ke generasi yang lain. Tradisi Suci bersama-sama dengan Alkitab menjadi sumber rujukan iman kita yang kebal salah.

 5. SLAPS: Bukankah Bunda maria hanya manusia biasa..
  AUTHOR: Memang benar katamu tetapi Bonda Maria adalah manusia yang istimewa kerana Dia tidak ada dosa asal.

  SLAPS: jikalau bunda maria berada di dalam syurga sepertimana yang anda nyatakan..mengapa tidak kita berdoa kepada rasul-rasul Yesus itu sendiri?
  AUTHOR: Saya percaya sdr/i Slaps beragama Protestan. Jika begitu di manakah Bonda Maria sekarang? Surga atau Neraka? Tentunya bukan Purgatori kerana sdr/i Slaps tidak mempercayai kewujudan Purgatori. Jikalau mahu berdoa kepada para Rasul juga boleh jika mahu, kenapa tidak? Umat Katolik juga memanjangkan doa-doa kepada Tuhan Allah melalui para sangti. Jika sdr/i Slaps percaya para Rasul sudah berada di Surga, kenapakah masih mendoakan orang lain atau memohon doa daripada orang lain (contohnya: pastor). Bukankah pastor hanya manusia BIASA?

  SLAPS: Sayangnya umat katolik telalu banyak mencampurkan tradisi dengan keagamaan..bukankah Yesus sendiri pernah menegur kita tentang tradisi manusia dan agama??
  AUTHOR: Apakah Tradisi? Bukankah wujud dua tradisi: Tradisi Suci dan tradisi manusia? Sebelum adanya Alkitab, umat Kristian awal bergantung kepada Tradisi Lisan (Suci).

  • jude

   kasihanilah mereka yang memerlukan pertolongan… sekiranya anda dalam kesusahan dapatkh anda bangun berdiri tanpa pertolongan orang lain… dalam doa seharian. kesepakatan lh yang menguatkan doa kita.. semakin banyak orang mendoakan untuk kita semakin kuatlah doa itu…… kita memohon doa daripada pastor itu kerana pastor mempunyai hubungan yang kuat dengan imannya dengan yesus…

 6. yung2

  Di dalam alkitab tidak ada menyatakan bahawa kita boleh minta bunda maria untuk mendoakan kita? Kerna dia hanya manusia biasa. Bukankah alkitab jelas menyatakan bahawa kita hanya memiliki satu pengantara iaitu Yesus Kristus Allah yang hidup(I Yoh 2)?

  • jude

   hanya satu saja.. sebab yesus menyayangi bondanya… dan kita perlukan belas kasihan daripada maria

  • Balasius Douni

   Krisis kepercayaan adalah punca sebenar seseorang cenderung kepada menyangkal bahawa Bonda Maria boleh mendoakan kita sebagai manusia biasa (Umat Katolik). Perlu disedari bahawa Bonda Maria adalah pilihan Allah yang menlahirkan Yesus Kristus yang dikandungnya melalui Roh Kudus. Dalam detik-detik Yesus disalibkan, Bonda Maria Menanggung penderitaan yang amat sangat. Ini bermakna, hubungan kasih sayang amat kuat. Justeru, apakah tidak benar Yesus menoleh ke belakang untuk mendengar apa yang diucapkan (doa) oleh Bonda Maria sebagai ibunya?. Maknanya, Bonda Maria boleh menjadi pengantara kita (Umat Katolik) dengan Yesus kristus melalui doanya dan seterusnya Yesus Kristus Kepada Allah.

   Respons:
   Seperti mana Allah yang MahaKuasa menurunkan Tuhan Yesus MELALUI Bonda Maria, maka kita juga menuruti jalan ini untuk mendekati Tuhan Yesus melalui Bonda Maria.

 7. Sudahkah sdr/i membaca artikel ini sepenuhnya kerana sdr/i masih mengemukakan soalan yang serupa yang telahpun dijawab dalam artikel ini.

  Sememangnya benar Bonda Maria adalah manusia biasa tetapi sdr/i juga manusia biasa tetapi kenapakah sdr/i sendiri mendoakan untuk orang lain atau orang lain minta sdr/i mendoakan mereka? Adakah sdr/i lebih mulia daripada Bonda Maria? Adakah Bible melarang umatnya saling doa mendoakan sesama? Adakah mereka yang telah ke Surga tidak diperbolehkan mendoakan mereka yang masih di dunia?

  Bonda Maria bukan pengantara yang menggantikan tempat anaknya tetapi Dia sudah berada di Surga dan mampu membantu mereka yang masih berada di dunia dengan doanya yang jauh lebih ‘kuat’ daripada doa manusia biasa seperti sdr/i dan saya sendiri.

 8. Mayjune

  Salam Damai.. Saya pernah diajar oleh seorang tua satu doa Santo Micheal dalam Bahasa Kadazan suatu ketika dulu tetapi saya tidak berapa memahaminya, bolehkah saudara terjemahkan “Doa Santo Micheal” dalam Bahasa Indonesia kerana saya teringin sangat mempelajarinya.

 9. PRAYER TO SAINT MICHAEL
  St. Michael the Archangel, defend us in battle; be our protection against the wickedness and snares of the devil. May God rebuke him, we humbly pray: and do Thou, O Prince of the heavenly host, by the power of God, thrust down to hell Satan and all the evil spirits who roam through the world seeking the ruin of souls. Amen.

  SANCTE MICHAEL ARCHANGELE
  Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio, contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae coelestis, Satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute, in infernum detrude. Amen.

  Buat masa ini, saya tidak dapat menterjemahkan doa ini (Bahasa Inggeris dan Latin) ke dalam Bahasa Melayu. Maaf, ya.

 10. Santo Michael Malaikat Agong, pertahankan kami dalam pertempuran ini; lindungilah kami daripada kejahatan dan tipu muslihat iblis. Semoga Allah memurkai dia, kami berdoa dengan kerendahan hati: dan semoga Putera hos syurgawi, atas kuasa Allah, menghantar ke neraka Syaitan dan semua roh jahat yang berkeliaran di dunia yang mahu menyesatkan banyak jiwa. Amen.

 11. pwince freddy

  Sebut tentang Protestant, saya pernah menghadiri satu missa di salah sebuah gereja dr mazhab Anglican. Dalam khutbahnya Paderi boleh senang-senang hati menghina Paderi-paderi Roman Katolik. Sedih dan terasa sungguh saya ketika itu.

  Respon: Umat Katolik tidak diperbolehkan menghadiri ‘Misa’ Gereja Protestan. Ia merupakan satu dosa. Menghina merupakan satu perkara, tetapi mungkin ada kebenarnya terutama sekali Gereja kita sekarang yang dilanda krisis iman.

 12. bresitato

  siapa bilang maria ibu yesus tidak berdosa? Ingat Firman Tuhan dalam Roma 3:23-24
  “Karena semua orang telah berbuat dosa dan telah kehilangan kemuliaan Allah,dan oleh kasih karunia telah dibenarkan dengan cuma-cuma karena penebusan dalam Kristus Yesus”. Maria adalah manusia juga, karena itu dia pun juga manusia berdosa. Kalau Maria tidak berdosa maka Yesus tidak perlu dikandung dari Roh Kudus. tul kan? maka saya kurang setuju kalau dikatakan maria tidak berdosa.

  Respon Pengarang: Amat mudah untuk kita menghakimi orang lain dan mengatakan bahawa si …. (nama sebenar) merupakan orang yang berdosa. Jika diikutkan kaedah sdr bresitato membuat kesimpulan itu, maka kita juga boleh simpulkan di sini bahawa oleh kerana Yesus adalah manusia, maka Dia juga berdosa. Adakah ini benar? Jika benar Maria manusia berdosa, maka Yesus juga berdosa kerana Dia berasal daripada daging Maria. Jika tidak dikandung daripada Roh Kudus, maka Yesus tidak akan datang menyelamatkan manusia. Bagaimana mungkin Yesus, Tuhan Allah dan Manusia berasal daripada daging manusia yang berdosa? Lihat sahaja Bible, tertulis dengan jelas ayat: “Salam Maria, PENUH rahmat”. Bagaimana mungkin seorang manusia yang berdosa DIPENUHI rahmat Tuhan Allah? Tidak masuk akal, bukan?

  • jude

   setiap manusia mempunyai dosa asal yang terjadi dari zaman adam lagi… Allah telah memilih maria disebabkan kepercayaannya kepada maria.. dan allah telah menurunkan rahmatnya kepada maria dan menghapuskan dosa asal nya…. dan yesus merupakan rahmat dari allah yang diturunkankepada maria.

   Respons:
   Sebenarnya Maria tidak ada dosa asal sejak dalam kandungan ibunya lagi. Maksudnya Maria tidak pernah ada dosa asal dalam jiwanya.

   • Balasius Douni

    Allah pasti mahu memilih model yang terbaik untuk umat manusia berbuat baik. Maria adalah pilihan Allah yang tiada dosa asal dalam jiwanya.

 13. Mandiri

  Teman2 Protestan telah diindoktrinasi oleh Pendeta2nya bahwa tradisi adalah sesuatu yang salah.Kalau berpikir jernih dan rasional serta open minded ,teman2 Protestan silakan membuat list down apa saja tradisi Katolik yang dianggap salah?
  Tradisi tidak otomatis semuanya jelek.Yesus sendiri lahir dan berkembang dalam tradisi Yahudi.
  Tradisi adalah sesuatu yang sangat manusiawi walau harus selalu dikritisi supaya tidak bertentangan dengan Kehendak Tuhan .Tapi kalau tidak bertentangan dengan kehendak Tuhan,mengapa harus disalahkan?
  Banyak teman Protestan hanya mendapat partial information tentang Gereja Katolik,kemudian berdasarkan info tsb memvonis orang katolik.Apakah ini suatu sikap beriman yang benar dan adil? Tak kenal maka tak sayang.
  Teman2 silakan belajar lebih dalam tentang kekayaan katolik lantas mencelanya.
  Gereja katolik tetap bertahan dan utuh sampai sekarang selama 21 abad.Gereja Protestan yang muncul abad ke 16, sekarang punya ribuan denominasi akibat perpecahan internal.Apakah Roh Kudus berkarya untuk memecah-mecah kan gereja? Patut dipertanyakan apakah gereja2 protestan yang terpecah belah benar2 merupakan hasil Roh Kudus dan merupakan Kehendak Allah?

 14. Mandiri

  Untuk lebih memahami secara objektif mengenai Katolik silakan lihat website Catholic Answers Forums.
  Terima kasih.

 15. any

  Sangat diakui bahwa bu Maria berjasa, dia adalah orang percaya yang memiliki iman yang besar. tetap mempertahankan kandungannya meski berisiko diusir dari kampungnya, digunjing , atau bahkan dilempari batu sampai mati. bu Maria orang khusus pilihan Tuhan. sebab melalui bu Maria, Tuhan Yesus lahir ke dunia. namun Peran bu Maria cukup sampai disitu saja. Beliau sudah melakukan tugasnya dengan baik, dan sudah ambil bagian dalam rencana agung Karya Penyelamatan Allah atas dunia. Allah sendiri yang akan memberi pahala pada bu Maria, sesuai dengan kebaikannya. Tapi hal sebagai perantara untuk berdoa kepada Yesus?? bukankah Tuhan Yesus sendiri mengatakan bahwa, Dialah satu2nya perantara dan pendamaian kepada Allah Bapa?
  Jadi kita dapat langsung berdoa/menyampaikan isi hati kita kepada Yesus tanpa perantara.
  Sebab Yesus sendiri adalah perantara pendamaian kita umat berdosa ini dengan Allah Bapa yang Maha Kudus.
  Namun karna pengorbanan Yesus, disalib untuk menebus dosa-dosa kita, status kita dibenarkan dihadapan Allah. Yesus layak menjadi perantara kita manusia dengan Allah. apalagi dengan keberdosaan kita , mustahil kita dapat mencari Allah. Allahlah yang berinisiatif berdamai dengan kita. yaitu tentunya dengan Karya Terbesar, pengorbanan Putra tunggalNya di kayu salib, Yesus Kristus, sebagai ganti hukuman yang seharusnya kita terima sebagai manusia berdosa.
  Hanya Yang tidak berdosa saja yang dapat menebus manusia berdosa. Sebab mana mungkin orang yang tenggelam menolong orang yang tenggelam, salah satunya harus lebih kuat dan dalam posisi aman. kita butuh manusi yang tanpa dosa yang juga dapat mengalahkan kematian. tapi rasanya tidak ada manusia yang seperti itu. Mana mungkin manusia berdosa dapat menolong manusia berdosa lainnya untuk bebas dari maut, apabila dirinya sendiri tidak bisa mengalahkan maut (akibat dosa). Siapakah yang tidak berdosa? Seluruh manusia sudah jatuh ke dalam dosa. Hanya Tuhan yang sanggup.
  Hanya Tuhan yang Kudus, tidak berdosa dan tentu saja maut tidak berkuasa atas diriNya. Intinya hanya Tuhan yang dapat menebus kita dari dosa.
  Jadi ketika Yesus disalibkan, mati namun bangkit kembali, itulah bukti yang paling kuat yang menunjukkan ketidakberdosaanNya sekaligus keTuhananNya. Hanya pemilik kehidupan yang sanggup mengalahkan maut. Bangkit dari kematian. Yesus sempurna dan sangat memenuhi kualifikasi, sebagai korban penghapus dosa. Dia Tuhan, sempurna, tidak berdosa dan sanggup mengalahkan maut.
  Sebab Allah juga meminta yang kudus dan sempurna, sama seperti dirinya adalah kudus. Tidak akan ada orang berdosa yang layak bagi Allah.
  Yesus sedih bila kita berdoa kepadaNya dengan perantara, seolah-olah Dia begitu jauh, sangat ditakuti, disegani sampai-sampai untuk berbicara kepadaNya, kita harus pakai perantara segala.

  Mari kita renungkan sejenak…

 16. Sdr/i ANY,
  Tidak ada siapa yang menghalang anda berdoa terus kepada Tuhan Allah Tritunggal jika itu sudah menjadi kemahuan anda sendiri. Tetapi pernahkah anda menghalang sahabat anda (mahupun pendeta anda) daripada berdoa untuk orang lain? Atau pernahkah anda menghalang sesiapa berdoa untuk diri Any?

  Saya tidak pernah mempersoalkan kedudukan Yesus sebagai Tuhan dan Juruselamat manusia.

  Seperti yang diterangkan dalam artikel di atas, (jika anda sudah membacanya), saya mengatakan bahawa Bonda Maria berdoa untuk mereka yang mohon pertolongannya, sama seperti kita juga mohon doa daripada sahabat-sahabat kita yang lain. Bonda Maria berdoa kepada Tuhan Allah Tritunggal bagi pihak kita seperti mana kita berdoa kepada Tuhan bagi pihak sahabat atau keluarga kita yang minta didoakan. Adakah ini salah dan tidak masuk akal?

  Daripada komen Any, saya berfikiran bahawa Any tidak pernah mendoakan untuk orang lain, juga tidak pernah didoakan oleh orang lain, dan juga menghalang usaha orang lain yang mahu berbuat demikian.

  • Balasius Douni

   Saya amat bersetuju bahawa untuk saling mendoakan di antara satu sama lain adalah satu kemestian kita sebagai umat manusia (Katolik). Pertama, tafsiran ‘Gereja’ itu sendiri iaitu ‘Umat’. Mendoakan untuk kesejahteraan saudara dan saudari (umat) dalam apa jua hal adalah antara lain intipati setiap kali Misa Kudus diadakan. Kedua, jika direnung sedalam-dalamnya doa yang diajar oleh Yesus kepada kita (umat katolik) iaitu ‘Bapa Kami’ amat jelas memberi pengertian bahawa kita perlu mendoakan sesama kita. Adakah kita harus mengalihkannya menjadi ‘Bapa Saya’?. Ketiga, dalam doa ‘Salam Maria’ terdapat satu frasa yang berbunyi “Doakanlah kami yang berdosa ini……..”. Apakah ini semua tidak cukup untuk kita (umat katolik) menyedari bahawa kita harus saling mendoakan di antara satu sama lain?

   Respons:
   Gereja adalah Tubuh mistik Tuhan Yesus Kristus yang terdiri daripada ‘Triumphant Church’ (para sangti, orang kudus dan malaikat di Surga), ‘Suffering Church’ (para jiwa di Purgatori) dan ‘Militant Church’ (umat Katolik di Dunia).

 17. Man

  (John 2:3-4) When they had not enough wine, the mother of Jesus said to him, “They have no wine.” Jesus said to her, “Woman, this is not your business; my time is still to come.”

  #Jesus, in this verse, called his mother using the word ‘woman’, the same word where he called an adulterous woman in John 8:10~

  Jesus straightened up and asked her, “Woman, where are they? Has no one condemned you?”

  # It’s not like there is no Greek word for ‘Mother’ (which is mana, mitera) when he used the term ‘Woman’ (which is gyni).. On the other hand, the Quran described Jesus as dutiful to his mother, which is of course, the way he should be towards his own mother who gave birth to him:

  -deleted-

  #Jesus; being the best role model & the most famous figure in the Bible, had an intolarable manner towards his mother. How do you suppose his followers not to follow the examples he has set? Have a look at the next verse, when Jesus pretended not to recognize his own mother and brothers as they came to have a talk with him:-

  (Matthew 12:47-50) ‘While he (Jesus) was still talking to the people, his mother and his brothers came, desiring to have talk with him. And one said to him, See, your mother and your brothers are outside, desiring to have talk with you. But he in answer said to him who gave the news, “Who is my mother and who are my brothers?” And he put out his hand to his disciples and said, “See, my mother and my brothers! For whoever does the pleasure of my Father in heaven, he is my brother, and sister, and mother.”

  #Had enough of this?? Check this verse out then:-

  [Luke 14:26] ‘And turning round, he (Jesus) said to them, “If any man comes to me, and has not hate for his father and mother and wife and children and brothers and sisters, and even for his life, he may not be my disciple.”

  #It’s kinda surprising when it is stated in the Bible that Jesus told his disciples to hate their father, mother, wife, children, brothers, sisters, even theirselves in order to be his true disciples when the Quran clearly emphasized the importance of doing good to our parents:

  -deleted-

  -deleted-

  Jawapan:
  Saudara Man, awak ‘copy and paste’ bahan ini untuk tujuan apa dan untuk siapa? Apakah soalan awak sebenarnya?

 18. Man

  Kenapa delete pernyataan itu? takut kesalahan alkitab dibaca oleh pengikut kamu??? Tak payah la delete. Tunjukkan diri anda gentleman.

  Respons: Jadi apakah soalan awak seterusnya? Tolong elakkan meng’copy-paste’ sahaja kerana tidak akan dibaca dan akan terus dibuang. Plagiarism adalah suatu kesalahan.

 19. AQIDAH

  Setelah kita faham konsep dosa warisan ini, kita dapati seolah-olah Adam
  telah di ‘set up’kan untuk membuat dosa yang telah mengakibatkan seluruh
  manusia mendapat dosa warisan secara automatik. Maka dengan itu, barulah
  Allah dapat mengirimkan Anak-Nya yang tunggal ke dunia ini, untuk menebus
  dosa warisan tadi.
  Bertepatan dengan apa yang telah ‘dirancang terhadap Adam’ ini, di dalam
  (Yohanes 3:16) telah menyatakan:
  Allah sangat mengasihi manusia di dunia ini sehingga Dia
  memberikan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang
  percaya kepada Anak itu tidak akan binasa tetapi beroleh hidup
  sejati dan kekal.
  Dalam (Galatia 1:4) juga menyatakan tentang idea penebusan dosa warisan ini:
  Untuk menyelamatkan kita daripada zaman yang jahat ini,
  Kristus (Jesus) telah menyerahkan diri-Nya sebagai korban
  bagi dosa-dosa kita. Dia melakukannya bagi mentaati
  kehendak Allah bapa kita.
  Tetapi tahukah anda? Sekiranya Adam tidak melanggar perintah Allah
  dengan memakan buah dari pohon larangan tadi, tentu Jesus tidak akan
  dikirim oleh Allah ke atas dunia ini untuk menebus dosa warisan dan Agama
  Kristian tidak akan wujud sama sekali!
  Maka orang-orang Kristian mesti berterima kasih pada Adam!

  akal yang waras menolak dakwaan dosa warisan ini:
  Saya pernah berbincang dengan seorang Paderi tentang idea dosa warisan
  ini. Di dalam perbincangan itu, saya menerangkan kepada beliau dengan
  berkata : “Uncle, sungguh menghairankan! Adam yang membuat dosa tetapi
  kita semua turut menanggungnya! Inikah keadilan Tuhan?”. Saya meneruskan lagi dengan berkata: “Kami sebagai Muslim percaya bahawa
  setiap dosa hanya ditanggung oleh diri sendiri
  Di dalam Al Quran Allah telah berfirman:
  [deleted]

  (Surah)
  [deleted]

  Manakala (Yehezkiel 18:20) juga menyatakan:
  Orang yang berdosa akan mati. Seorang anak tidak
  menanggung akibat daripada dosa bapanya. Demikian
  juga seorang bapa tidak menanggung akibat daripada
  dosa anaknya. Seorang yang baik akan menerima
  ganjaran kerana kebaikannya , dan seorang yang jahat
  akan menanggung akibat daripada kejahatannya.
  Perhatikan juga di dalam (Matius 16:27):
  Anak Manusia sudah hampir tiba bersama–sama para Malaikat-
  Nya dengan kemuliaan Bapa-Nya. Pada masa itu Dia
  membalas tiap – tiap orang menurut perbuatannya
  sendiri.
  ( Matius 19:14 ) menyebut:
  Yesus berkata kepada pengikut–pengikut-Nya:
  “Biarlah kanak–kanak itu datang kepada–Ku. Jangan
  larang mereka, kerana orang seperti inilah yang
  menikmati Pemerintahan Allah”
  (Roma 2:5-6) juga menyatakan:
  Kamu degil dan keras kepala. Oleh itu, kamu sendiri yang
  menjadikan hukuman kamu semakin berat pada hari Kiamat
  apabila Allah menyatakan kemurkaan-Nya dan menjatuhkan
  hukuman yang adil. Hal yang demikian itu adalah kerana Allah
  akan membalas setiap orang, setimpal dengan
  perbuatannya sendiri.
  “Lihat! Bible pun turut membenarkan apa yang dikatakan oleh Al-Quran tadi”.
  Saya meneruskan lagi dengan berkata: “Uncle, pihak Gereja menyatakan
  adanya dosa warisan, sedangkan Holy Bible pula menyatakan sebaliknya. Di
  antara kedua pendapat ini, (Gereja dan Holy Bible) mana satukah yang patut
  diikuti oleh orang–orang Kristian ?”.
  Setelah beliau mendengar hujah yang saya utarakan , dengan yakin Paderi
  itu menjawab : “Sebenarnya, yang dimaksudkan dengan “Original Sin’ ( Dosa
  warisan) ialah kecenderungan untuk membuat dosa, bukannya dosa
  yang yang kita warisi dari Adam.
  Setelah mendengar konsep ‘baru’ tentang dosa warisan itu, saya terus
  menyatakan lagi : ”Jikalau begitu apa gunanya Jesus disalib kalaulah semata–
  mata untuk menebus kecenderungan berbuat dosa, kerana semua
  manusia diberi hawa nafsu.”
  Bahkan hingga sekarang ini pun, penganut Kristian yang meyakini dosa
  warisan mereka telah tertebus pun masih mempunyai kecenderungan
  membuat dosa.
  Amat menakjubkan ! Selain daripada akal yang waras , Bible mereka juga
  menolak idea dosa warisan ini .
  Jadi , siapakah yang sebenarnya telah mencipta idea ini ?
  TOLONG JANGAN DELETE ARTIKEL INI TETAPI TOLONG TERANGKAN KEPADA SAYA????

 20. Amaral

  saudara/saudari dari Kaum protestant maupun dari Islam!

  Salam sejahtera buat anda sekalian,

  Saya merasa tertarik perdebatan ini, yang masing-masing mempertahankan pendirian atau ajarannya masing-masing.

  Saya hanya ingin mengkedok sejauhmana anda memahami alkitab baik perjanjian lama maupun perjanjian baru? sejauh mana anda membaca buku-buku teologi, sehingga anda mengatakan bahwa Maria adalah sebatas Ibu Tuhan, dan lain sebagainya?

  Ada alasan tertentu mengapa para bapa-gereja mula-mula mengumumkan atau menyiumpula suatu penulisan tentang Maria, sebgai Bunda Allah, Perawan suci, tak tercela, ratu surga, dan lain sebagainya, semua ungkapan itu hanya semata-mata untuk menghormati Maria, ibu Yesus yang setia sampai membiarkan anaknya Yesus mati di Kayu sabil.

  Gereja Katolik Roma menghormati Maria sebagai Bunda Allah, Ratu Surga, Ratu damai, karena atas jasa-jasanya, dan karena dia memang tidak ada dosa. karena Allah sudah memilih dia untuk menjadi ibu Yesus.

  anda baca di perjanjian Lama kitab kejadian.

  Gereja Katolik Roma, dengan persekutuan yang kudus, mendifisikan segala ajarannya berdasar ilhami roh Kudus, karena Yesus sendiri menyatakan, Hai Simon, di dalam dirimu aku dirikan jemaatKU, dan alam maut tidak akan menguasainya.

  Sehingga gereja Katolik Roma mempertahankan Gereja yang Satu, Kudus, Katolik dan Apostolik, karena pendiri adalah satu, yaitu Yesus, yang Kudus, dan menguduskan para muridnya, dan katolik yang universal dan apostolik karena yang menyebarkan adalah para muridnya, secara mata rantai yang tak terputuskan.

 21. Sibu Catholic

  Dear Protestants,

  Situation 1:

  You and your mother are walking in a street when suddenly a stranger says bad, bad words to your mother, slaps your mother and kick your mother that your mother hurts so badly, physically and emotionally. And you see all these things take place before your eyes. What would you do, dear Protestants?

  Situation 2:

  Jesus and His Mother Mary, were talking in Heaven when suddenly a Protestant Pastor say bad, bad things about Jesus’ Mother that His Mother could not contain herself that she weeps before His Son, Jesus. And Jesus from Heaven above sees this poor Pastor blaspheming against His Dear Beloved Mother. What would Jesus do, my dear Protestants, to defend His Dearly Beloved Mother Mary, who for nine months was pregnant with a Son of God? Do you think that Jesus hates His Mother as you all Protestants do? And after willingly submit to the calling of God to bear a Child named Jesus, He would totally abandon His Own Mother? Do you hate your own mother?

  Think!!!

 22. luc

  untuk renungan sdr/i protestant..

  tak byk yg perlu kamu persoalkan ttg bonda maria.
  saya sokong awak sibu catholik

  (You and your mother are walking in a street when suddenly a stranger says bad, bad words to your mother, slaps your mother and kick your mother that your mother hurts so badly, physically and emotionally. And you see all these things take place before your eyes. What would you do, dear Protestants?

  Situation 2:

  Jesus and His Mother Mary, were talking in Heaven when suddenly a Protestant Pastor say bad, bad things about Jesus’ Mother that His Mother could not contain herself that she weeps before His Son, Jesus. And Jesus from Heaven above sees this poor Pastor blaspheming against His Dear Beloved Mother. What would Jesus do, my dear Protestants, to defend His Dearly Beloved Mother Mary, who for nine months was pregnant with a Son of God? Do you think that Jesus hates His Mother as you all Protestants do? And after willingly submit to the calling of God to bear a Child named Jesus, He would totally abandon His Own Mother? Do you hate your own mother?

  Think!!! )

  even kalau org lain memburuk2kan ibu sdr/i tentu marah kan???

  • Joy

   “Gereja Katolik Roma menghormati Maria sebagai Bunda Allah, Ratu Surga, Ratu damai, karena atas jasa-jasanya, dan karena dia memang tidak ada dosa. karena Allah sudah memilih dia untuk menjadi ibu Yesus.”
   Maria dipilih Allah untuk melahirkan Yesus dan dgn ini Janji/nubuatan dari Allah digenapi Yesaya 7:14 “Sebab itu Tuhan sendirilah yang akan memberikan kepadamu suatu pertanda: Sesungguhnya, seorang perempuan muda mengandung dan akan melahirkan seorang anak laki-laki, dan ia akan menamakan Dia Imanuel.”
   Yesus sangat mengasihi ibuNya sehingga Dia memastikan ibuNya dijaga oleh murid yang dikasihi Yesus; Yoh 19:26-27 “Ketika Yesus melihat ibu-Nya dan murid yang dikasihi-Nya di sampingnya, berkatalah Ia kepada ibu-Nya: “Ibu, inilah, anakmu! Kemudian kata-Nya kepada murid-murid-Nya: “Inilah ibumu!” Dan sejak saat itu murid itu menerima dia di dalam rumahnya.”
   Orang bilang tak kenal maka tak cinta.
   Pls explain to me how Maria sebagai Ratu Surga dan Ratu Damai?

   Yesaya 9:5 “Sebab seorang anak telah lahir untuk kita, seorang putera telah diberikan untuk kita; lambang pemerintahan ada di atas bahunya, dan namanya disebutkan orang: Penasihat Ajaib, Allah yang Perkasa, Bapa yang Kekal, Raja Damai.”
   As i know: Yesus ialah Raja Damai – Yoh 14:5 “Kata Tomas kepada-Nya: “Tuhan, kami tidak tahu ke mana Engkau pergi; jadi bagaimana kami tahu jalan ke situ?” Yoh 14:6 “Kata Yesus kepadanya: “Akulah jalan dan kebenaran dan hidup. Tidak ada seorangpun yang datang kepada Bapa, kalau tidak melalui Aku.” (Yoh 14 about “Rumah Bapa”/ we understand it as Surga” here Yesus, Himself will show it to us NOT His mother)
   KIS 1:14 “Mereka semua bertekun dengan sehati dalam doa bersama-sama, dengan beberapa perempuan serta Maria, ibu Yesus, dan dengan saudara-saudara Yesus.” – dlm ayat ini Ibu Yesus berdoa bersama-sama para rasul menantikan Roh Kudus dijanjikan (Kis 1:1-11). Ibu Yesus tidak menjadi perantaraan dalam doa tetapi berdoa bersama-sama.

   However i believe setiap dogma/doktrin sesebuah gereja dibuat didasari dengan alasan yg kukuh dan Alkitabiah.
   Pls give me the knowledge and information regarding Ibu Yesus/Bunda Maria, how she also has been worship by RC.
   Thank you and i really appreciate those who help me in this matter….

   Response:
   Mary is the mother of Jesus Christ. Jesus Christ is King of kings, so His mother is rightfully the Queen of Heaven.
   If you read the articles you shared in your comment thoughtfully, you know very well that Catholics do not worship Mary.

 23. ...

  Luk 11: 27 – 28
  27. Ketika Yesus masih berbicara, berserulah seorang perempuan dari antara orang banyak dan berkata kepada-Nya: “Berbahagialah ibu yang telah mengandung Engkau dan susu yang telah menyusui Engkau.”

  28.Tetapi Ia berkata: “Yang berbahagia ialah mereka yang mendengarkan firman Allah dan yang memeliharanya.”

  Mat 12: 46 – 50
  46.Ketika Yesus masih berbicara dengan orang banyak itu, ibu-Nya dan saudara-saudara-Nya berdiri di luar dan berusaha menemui Dia.

  47. Maka seorang berkata kepada-Nya: “Lihatlah, ibu-Mu dan saudara-saudara-Mu ada di luar dan berusaha menemui Engkau.”

  48. Tetapi jawab Yesus kepada orang yang menyampaikan berita itu kepada-Nya: “Siapa ibu-Ku? Dan siapa saudara-saudara-Ku?”

  49. Lalu kata-Nya, sambil menunjuk ke arah murid-murid-Nya: “Ini ibu-Ku dan saudara-saudara-Ku!

  50. Sebab siapapun yang melakukan kehendak Bapa-Ku di sorga, dialah saudara-Ku laki-laki, dialah saudara-Ku perempuan, dialah ibu-Ku.”

  Mrk 3: 31 – 35
  31. Lalu datanglah ibu dan saudara-saudara Yesus. Sementara mereka berdiri di luar, mereka menyuruh orang memanggil Dia.

  32. Ada orang banyak duduk mengelilingi Dia, mereka berkata kepada-Nya: “Lihat, ibu dan saudara-saudara-Mu ada di luar, dan berusaha menemui Engkau.”

  33. Jawab Yesus kepada mereka: “Siapa ibu-Ku dan siapa saudara-saudara-Ku?”

  34. Ia melihat kepada orang-orang yang duduk di sekeliling-Nya itu dan berkata: “Ini ibu-Ku dan saudara-saudara-Ku!

  35. Barangsiapa melakukan kehendak Allah, dialah saudara-Ku laki-laki, dialah saudara-Ku perempuan, dialah ibu-Ku.”

  Ibr 9: 27
  27. Dan sama seperti manusia ditetapkan untuk mati hanya satu kali saja, dan sesudah itu dihakimi,

  Why 22 : 4-5
  4. dan mereka akan melihat wajah-Nya, dan nama-Nya akan tertulis di dahi mereka.

  5. Dan malam tidak akan ada lagi di sana, dan mereka tidak memerlukan cahaya lampu dan cahaya matahari, sebab Tuhan Allah akan menerangi mereka, dan mereka akan memerintah sebagai raja sampai selama-lamanya.

  Why 20: 6
  6. Berbahagia dan kuduslah ia, yang mendapat bagian dalam kebangkitan pertama itu. Kematian yang kedua tidak berkuasa lagi atas mereka, tetapi mereka akan menjadi imam-imam Allah dan Kristus, dan mereka akan memerintah sebagai raja bersama-sama dengan Dia, seribu tahun lamanya.

  Tit 3: 5
  5. pada waktu itu Dia telah menyelamatkan kita, bukan karena perbuatan baik yang telah kita lakukan, tetapi karena rahmat-Nya oleh permandian kelahiran kembali dan oleh pembaharuan yang dikerjakan oleh Roh Kudus,

  Yoh 3: 3
  3. Yesus menjawab, kata-Nya: “Aku berkata kepadamu, sesungguhnya jika seorang tidak dilahirkan kembali, ia tidak dapat melihat Kerajaan Allah.”

  Yoh 3: 5
  5. Jawab Yesus: “Aku berkata kepadamu, sesungguhnya jika seorang tidak dilahirkan dari air dan Roh, ia tidak dapat masuk ke dalam Kerajaan Allah.

  Mat 12: 31
  31. Sebab itu Aku berkata kepadamu: Segala dosa dan hujat manusia akan diampuni, tetapi hujat terhadap Roh Kudus tidak akan diampuni.

  Kis 19: 2 – 6
  2. Katanya kepada mereka: “Sudahkah kamu menerima Roh Kudus, ketika kamu menjadi percaya?” Akan tetapi mereka menjawab dia: “Belum, bahkan kami belum pernah mendengar, bahwa ada Roh Kudus.”

  3. Lalu kata Paulus kepada mereka: “Kalau begitu dengan baptisan manakah kamu telah dibaptis?” Jawab mereka: “Dengan baptisan Yohanes.”

  4. Kata Paulus: “Baptisan Yohanes adalah pembaptisan orang yang telah bertobat, dan ia berkata kepada orang banyak, bahwa mereka harus percaya kepada Dia yang datang kemudian dari padanya, yaitu Yesus.”

  5. Ketika mereka mendengar hal itu, mereka memberi diri mereka dibaptis dalam nama Tuhan Yesus.

  6. Dan ketika Paulus menumpangkan tangan di atas mereka, turunlah Roh Kudus ke atas mereka, dan mulailah mereka berkata-kata dalam bahasa roh dan bernubuat.

  Kisl 8: 16
  16. Sebab Roh Kudus belum turun di atas seorangpun di antara mereka, karena mereka hanya dibaptis dalam nama Tuhan Yesus.

  Kol 3:17
  17. Dan segala sesuatu yang kamu lakukan dengan perkataan atau perbuatan, lakukanlah semuanya itu dalam nama Tuhan Yesus, sambil mengucap syukur oleh Dia kepada Allah, Bapa kita.

  2 Tes 3: 6
  6. Tetapi kami berpesan kepadamu, saudara-saudara, dalam nama Tuhan Yesus Kristus, supaya kamu menjauhkan diri dari setiap saudara yang tidak melakukan pekerjaannya dan yang tidak menurut ajaran yang telah kamu terima dari kami.

  Kesimpulan:-

  Mrk 16: 16
  16. Siapa yang percaya dan dibaptis akan diselamatkan, tetapi siapa yang tidak percaya akan dihukum.

  Mat 10: 40
  40. Barangsiapa menyambut kamu, ia menyambut Aku, dan barangsiapa menyambut Aku, ia menyambut Dia yang mengutus Aku.

  Luk 10: 16
  16. Barangsiapa mendengarkan kamu, ia mendengarkan Aku; dan barangsiapa menolak kamu, ia menolak Aku; dan barangsiapa menolak Aku, ia menolak Dia yang mengutus Aku.”

  Kis 4:12
  Dan keselamatan tidak ada di dalam siapapun juga selain di dalam Dia, sebab di bawah kolong langit ini tidak ada nama lain yang diberikan kepada manusia yang olehnya kita dapat diselamatkan.”

  *Yang menjadi raja bukan maria, tetapi kita sebagai umat pilihan-Nya.

  *Nama Dia – Yesus (Nama yang diberikan oleh Allah kepada-Nya

  *Hanya nama Yesus yang boleh menyelamatkan

  • Memang benar hanya dalam Yesus Kristus manusia dapat keselamatan. Tetapi, jika Tuhan sendiri datang kepada manusia melalui Bonda Maria (melalui kelahiran-Nya), maka tidak salah jika kita juga melalui Bonda Maria untuk pergi kepada Yesus Kristus.
Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: