Krisis Iman Katolik

Kata orang: sekeping gambar mampu bercerita seribu bahasa. Lihatlah gambar ini dan buatlah penilaian sendiri.

Krisis Iman

Advertisements

 1. semang

  Salam saudara,
  1.ya alangkah baiknya jika tradisi lama itu dikekalkan sehingga sekarang? adakah cara baru ini adalah cara selepas Vatikan 2?
  2.saudara tidak berminat ke pasal(sesetengah)blog mempertikaikan Katolik?Harapan saya semoga kita boleh membuat sesuatu.
  Terima kasih.

 2. Untuk pengetahuan semua pengunjung, sebenarnya tradisi ini belum lagi luput (atau pupus). Komuniti SSPX (Society of St Pius X) masih mengamalkan dan memelihara tradisi Katolik walaupun komuniti ini sentiasa menerima cemuhan (malah daripada Gereja sendiri) dan dianggap puak ‘ekstrem’ atau ‘ultra-konservatif’!

  Ekskomunikasi SSPX telahpun ditarik balik pada bulan lepas, tetapi cemuhan terhadap SSPX kekal wujud dan sukar diterima oleh kebanyakan badan-badan Katolik lain.

  Saya dan keluarga tidak lagi menghadiri Misa Novus Ordo (gambar kanan) tetapi hanya Misa Latin Tradisional (atau Misa Extra-Ordinary) (gambar kiri).

  Terpulanglah kepada pendirian masing-masing untuk membuat pilihan yang tepat demi keagungan Tuhan Allah Trituinggal Mahakudus.

  Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan Konsili Vatican II untuk membuka pintu Gereja kepada Dunia! Untuk cerita yang lebih lanjut, saudara Semang haruslah membuat penyelidikan sendiri kerana ia mudah diperolehi daripada Internet. Jika saya terjumpa blog yang ‘anti-Katolik’ tentunya saya yang memberi komen kepada tuan punya blog tersebut agar dapat menyebarkan ajaran, doktrin dan dogma Katolik di samping mempertahankan Kebenaran.

 3. semang

  Salam saudara,
  1.tahniah kerana sangat taat kepada Tradisi semoga kehidupan berkeluarga saudara sentiasa aman bahagia selalu.
  2.saya cadangkan agar saudara try ke http://www.che-moq.blogspot.com.Bagi saya pengarang blog itu telah mempersendakan kepercayaan/konsep Trinity Katolik.
  sekian,terima kasih.

 4. Mayjune

  Alangkah baik jika tridisi lama itu diteruskan di Sabah khasnya dan seluruh dunia amnya, lebih sopan dan tertib.
Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: